Kablosuz Yangın Sistemlerinin avantajları nelerdir?
- Tarihi mekanlarda Kablolama ve altyapı işlerinin yapılamadığı yerlerde mükemmel çözümler sağlar.
- Kablosuz sistem işçilik maliyetlerini %90’a varan oranlarda düşürmesini sağlar.
- Kablolama ve altyapı maliyetlerinden tamamen kurtulmasını sağlar.
- Hızlı bir kurulum size en değerli olan zamandan tasarruf etmenizi sağlar.
- Mevcut kablolu sistemlere kolayca entegre olabilen ve kablosuz genişleyebilen hibrit bir yapı oluşturulabilir.
- EN54-25 Standardına uygun belgelendirilmiş profesyonel bir çözüm.
Kablosuz Yangın Alarm sistemleri nerelerde kullanılır?
Yangın sistemlerinde kablo çekiminin yapılamadığı veya kablo kirliliğinin istenmediği alanlarda; Müze veya tarihi eserlerin korunduğu alanlar, cami, otel, fabrika vb. Tüm alanlarda güvenle tercih sebebidir.
Kablosuz Yangın Alarm sistemlerinde kullanılan bileşenler nelerdir?
Temel anlamda dört ana bileşenden oluşan sistem; Kontrol paneli, Koordinatör (kablosuz alıcı modül), Kablosuz tekrarlayıcı(repeater) ve kablosuz uç birimler (dedektör, siren, buton, Giriş/çıkış modülleri) Teknim Adresli Yangın ve Konvansiyonel Yangın alarm sistemlerine entegre edilerek dilerseniz hem kablolu hem de kablosuz hibrit yapı oluşturabilmektedir.
Bunun yanı sıra konvansiyonel sistemlerde diğer tüm markalarla güvenli ve son derece uyumlu çalışabilmektedir.
Böylece ihtiyaca göre dilerseniz adresli dilerseniz konvansiyonel hem de kablosuz etkin bir koruma sağlanmış olmaktadır.
Hangi binalarda yangın alarm sistemi olmalıdır? Neden? Evimde, İşyerimde yangın alarm sistemi olmalı mıdır?
İlerleyen teknolojiye paralel olarak insan nüfusunun hızlı bir şekilde artış gösterdiği günümüzde hemen hemen en küçük olabilecek konuttan büyük yapıların tamamını kapsayacak şekilde her alanda olması gerekmektedir.
Asıl sorun, yangın alarm sistemleri başta ‘can ve mal’ kayıplarının önüne geçilmesinde önleyici ve koruyucu bir sistem oluşundan dolayı gerek konutlarda ve gerekse işyerlerinde kullanılıyor olmalıdır. Göstermelik olarak takılan dedektörler ve çalışmayan sistemler kullanmak akla bile gelmemelidir
Yangın alarm sistemi nedir? Nerelere kurulur? Kaç çeşittir? Konvansiyonel yangın ihbar sistemi nedir? Adresli yangın ihbar sistemi nedir?
- Yangın Alarm sistemi, olası bir yangının başlama durumunu uç birim olarak ifade edilen dedektörler aracılığıyla tespit ederek ilgili birimlere bildirmek suretiyle ilk müdahalenin yapılmasını sağlayan ve varsa sistemdeki söndürme sistemlerini tetikleyerek, tehlikeli olabilecek birimleri (su, doğalgaz, elektrik ünitelerini kesme) devre dışı bırakarak alanın tahliyesini olabilecek en kısa sürede sağlayan sistemler bütününe verilen isimdir.
- Yangın alarm sistemi başta konut, işyeri, okul, hastane, fabrika, antrepo vs. gibi yaşam, endüstriyel ve depolama sahalarına kurulur.
- Yangın alarm sistemi konvasiyonel ve adresli sistemler olmak üzere iki farklı gruba ayrılır. Kısaca konvasiyonel yangın sistemi küçük ölçekli alanlarda, adresli yangın sistemleri ise büyük ölçekli alanlarda kullanılır.
- Konvansiyonel yangın alarm sistemi küçük ölçekli alanlarda duman ya da yangın oluştuğunda bölge bazında uyarı ve bilgi veren sistemlerdir.
- Adresli yangın alarm sistemi büyük ölçekli alanlarda kat, oda, dedektör gibi uç birim bazlı detay uyarı vermektedir.
Alarm sistemi taktıracağıma çelik kapı veya demir parmaklık taktırırım diye düşünsem olmaz mı?
Hırsızlık vakalarının önüne geçmek ve evlerin güvenliğini sağlamak için çoğunlukla demir parmaklık veya çelik kapı taktırma yolu tercih edilse de bu yöntemler, genellikle hırsızlara karşı yetersiz kalır. Hırsızlık durumunda bile yeterli ve sağlıklı çözümler sunamayan bu alternatifler, yangın ve deprem durumlarında kaçışı zorlaştırdığı gibi, gaz kaçağı, su baskını, panik ve acil sağlık problemleri gibi konularda tamamen işlevsiz kalırlar.
Gece bekçileri ya da güvenlik görevlileri elbette caydırıcı birer çözümdür ama insan faktörünün yalnız kaldığı durumlarda rutin hareketler ve işletme körlüğü güvenlik zafiyeti oluşturmaktadır.
Bu nedenle evin dışına monte edilmiş, yürüyen ışığı ile çalışan bir alarm sireninin caydırıcılığı çok yüksek olmakla birlikte, çıkardığı yüksek ses seviyesiyle kötü niyetli kişileri amacından uzaklaştırmaktadır. Evinize kurulmuş bir hırsız alarm sistemi sizi cep telefonunuzdan haberdar ettiği gibi tercih durumunda alarm haber alma merkezine de bilgi gönderir.
Alarm sistemine ne gerek var? benim evim sigortalı, eşyam çalınsa ne olur ki desem; olur mu?
Sigorta; hırsızlık, acil sağlık, yangın, gaz kaçağı ve su baskını gibi olaylar sonrasında zararı karşılar. Alarm sistemleri olaylara en hızlı şekilde müdahale edilmesini sağlayarak, zararın oluşmasını engeller. Özellikle de siz evdeyken gerçekleşecek bir soygun eyleminde evinizin sigortalı olması size özellikle can güvenliği sağlayamayacaktır. Bu doğrultuda, sigorta ve hırsız alarm sistemi birbirinin alternatifi değil, tamamlayıcısıdır.
Hırsız Alarm sistemi nasıl çalışır? Ürün ve firma tercihi nasıl yapılmalıdır?
Alarm sistemleri niteliklerine göre farklı çalışma prensiplerine sahiptir. Her farklı durum için özelleştirilmiş hırsız alarm sistemleri (kablolu ya da kablosuz olarak), bu farklı durumları algılamaya yönelik farklı sensörlerle çalışır. Ancak temelde çalışma prensibi aynıdır. Buna göre, öncelikle sensörlerle yangın, hırsızlık, gaz kaçağı vb. durum algılanır. Sensörlerin gönderdiği sinyallerin alarm sinyaline dönüşmesi sağlanır ve ardından algılanan bu sinyaller sayesinde duruma göre alarm izleme merkezine sinyal göndermek, siren çaldırmak, sizin ya da başka kişilerin cep telefonuna mesaj gelmesi gibi eylemlerle haberdar olunması sağlanır. Sorundan haberdar olunup, giderilmesine yardımcı olmak gibi işlemler vasıtasıyla hırsız alarm sistemi harekete geçer.
Hırsız alarm sistemleri
Hareket sensörü, para tuzağı, manyetik kontak ve cam kırılma dedektörü gibi sensörler yardımıyla hırsızlık olduğu fark edilir, alarm sinyali gönderilir ve sirenler çalmaya başlar. Bu sirenler caydırıcı özelliktedir. Buna ek olarak, aboneliğiniz varsa alarm izleme merkezine sinyal gönderilerek ilgili birimler ( emniyet, itfaiye) evinize gönderilir. Ya da alarm sisteminin cep telefonunuza mesaj göndermesi, araması gibi eylemler gerçekleştirilir.
Yangın alarm sistemi
Yangın için de ısı ve duman dedektörlerine sahip alarm sistemleri tercih edilebilir ya da şifreleme paneli üzerinde yer alan yangın butonu kullanılabilir. Dedektörler ısı veya dumanı algılayarak hem alarm izleme merkezini harekete geçirir ve adresinize itfaiye yollanır ve alarm sesi çıkararak durumdan sizi haberdar eder.
Gaz kaçağı alarm sistemi
Gaz kaçağı durumunda, yangın veya hırsızlıktaki gibi gözle görülen bir şey yoktur. Hatta çoğu gaz aynı zamanda kokusuzdur. Bu gibi durumlarda gaz kaçağını gaz dedektörleri hemen farkeder ve alarm sinyali vasıtasıyla evinize ilgili birimleri yönlendirir ya da size gaz kaçağı olduğunu bildirir.
Acil Sağlık
Şifreleme paneli üzerinde bulunan buton ya da ayrı bir uzaktan kumanda, panik butonu yardımıyla acil bir sağlık sorunu halinde alarm izleme merkezine ya da yakınlarınıza ulaşıp, ambulans yönlendirmesi yapılıp, hayatınızın kurtulması sağlanabilir.
Panik Butonu
Panik butonları birçok durum için kullanılır. Şifreleme paneli üzerinde ya da yanınızda taşıyabileceğiniz bir buton yardımıyla harekete geçirilebilir. Panik butonu tehdit, yangın, hırsızlık, sağlık vb. durumlarda kullanılabilir.
Ürün tercihleri ihtiyaç durumuna ve bütçeye göre değişiklik göstermektedir. Fakat ülkemizin kalkınmasını göz önüne aldığımızda türk malı ürünler tercih sebebi olmalıdır. Hizmet alacağınız firmanın hizmet ağı, personelinin uzmanlık durumları, sektörde kaç yıldır var oldukları, bir sorun karşısındaki yaklaşımları gibi konular seçiminizde size yol gösterecektir.
Ben kiracıyım. Başka bir eve taşınırsam alarm sistemim ne olacak?
Hizmet aldığınız firma ile iletişime geçerek bu durumu belirtmeniz durumunda, yeni taşınacağınız yere tekrardan keşfe gidilmesi sonucunda, mevcut sisteminiz ile yeni lokasyonun ürün durumu karşılaştırılarak gerekli çözümler eşliğinde hırsız alarm sistemlerinin yeni yerinize göre revize edilmesi ve taşınması sağlanacaktır.
Elektrik kesilince alarm sistemi nasıl davranır?
Hırsız alarm sistemlerinde bakım gerektirmeyen kuru tip aküler kullanılmaktadır. Bu aküler elektrik kesilmesi sonrası devreye girerek sisteme gerekli olan enerjiyi sağlarlar. Akünün çalışma süresi akünün durumu, kullanılan uç birimlerin adetleri gibi değişkenler göz önüne alındığında ortalama olarak 2 saat ile 24 saat arası çalışmaya devam ederek hırsız alarm sisteminizin yaşamasını sağlarlar.
Hırsız dışarıdaki sirenin kablosunu keserse ne olur? Alarm sistemlerine ne kadar güvenmek gerekir?
Alarm Sireninin kablosunun kesilmesi durumunda hırsız alarm panelleri ile iletişimi kesildiği için hırsız alarm paneli sabotaj algılayarak alarm durumuna geçer. Gerek sizin cep telefonunuza gerekse de bağlı olduğu alarm merkezine sabotaj alarmı ve mesajı yollar. Buna ek olarak ise sirenler dahili akü ya da pil ile kendi enerjilerini sağlayabildikleri için sürekli olarak siren çalacaktır. Yüksek ses altında hırsızlık eylemini sürdürmeye çalışmak ve haber verdiğini bilmek oldukça caydırıcıdır.
Kablosuz hırsız alarm sistemlerinin farkı nedir? Nerelere kurulur?
Kablosuz alarm sistemleri, genellikle ofisler ve evler için kablo montajının yapılması istenmeyen durumlarda tercih edilirler. Kablo ve kanal gibi sıva üstünde görünen herhangi bir ekipman olmadığından olayı estetik görüntü oluşturmaktadır. Kablolu sistemlerden ayrılan temel fark budur. Kablolu sistemlere göre maliyeti daha fazladır. Alarm ekipmanları yani dedektörler, manyetik kontaklar pilli olduğu için bakımlarının aksatılmaması gerekir.
Evimde hayvanım var, alarm sistemi satın alırsam, alarm kuruluyken sistem nasıl çalışacak?
Bu durumu hırsız alarm montajı yapan firmaya mutlaka keşif öncesinde belirtmeniz gerekmektedir. Sisteminiz normal çalışacaktır ancak, hareket detektörü seçimi yapılırken mutlaka “hayvan algılamayan” detektör seçimi yapılması gerekmektedir. Böylece yanlış alarmların önüne geçilmiş olacaktır.
Alarm kuruluyken eve girdiğimde sistem beni nasıl tanır? Alarmı kurma-çözme yöntemleri nelerdir?
Eve giriş esnasında hırsız alarm panelleri yapılan ayar sonucunda size “şifre giriş süresi” tanır bu süre içerisinde şifrenizi girmeniz durumunda sistem kapalı duruma geçecektir, süre bittiğinde ise siren çalmaya başlayacaktır.
Alarm sisteminin kurma ve çözme için birkaç farklı yöntem vardır.
- Şifre paneli üzerinden şifre girilerek.
- Uzaktan kumanda ile
- Sisteminiz destekliyor ise mobil uygulama üzerinden
- Sisteminize entegre olan kart okuyucu var ise RFID kartınızı okutarak.
Şifre verdiğim çalışanlar evime/iş yerime girdiğinde nasıl haberdar olabilirim? Engelleyebilir miyim?
Lokasyona girişlerden haberdar olabilenin birkaç yönetimi var;
- Hırsız alarm panellerinizi alarm takip merkezi tarafından takip edilmesi sonucu size bilgi verebilirler.
- Sisteminiz destekliyor ise mobil uygulamanız üzerinden.
- Sisteminiz destekliyor ise SMS bildirimi ile.
- Sisteminiz destekliyor ise hırsız alarm paneli tarafından aranarak
Şifre paneli üzerinden artık sisteminizi kullanmadığınız şifreyi iptal ederek.
Alarm sistemimi cep telefonu üzerinden kontrol edebilir miyim? Nasıl?
Bu durum mümkün olmakla birlikte birkaç yöntem ile yapılabilir.
- Sisteminiz destekliyor ise mobil uygulamanız üzerinden.
- Sisteminiz destekliyor ise hırsız alarm paneline takılan hattı arayarak belli komutlar sonucu bu işlemi yapabilirsiniz.
TEKNİM, Türkiyenin yangın ve alarm sistemleri üreticisi.
Aslında TEKNİM in hikayesi, Türkiye de Alarm ve Yangın sistemlerinin gelişiminin cok önemli bir parçasıdır. Ve yaklasık 16 yıl once tüketicilerin beğenisine sunulan ilk yürüyen ışıklı Harici Alarm Sireni ile baslar. Alarm denince ilk akla gelen harici sirenler olsa da teknimin ürün yolculuğu kontrol panelleri, keypadler, dedektorler ile kesintisiz devam eder. Tüketici genelde kendisine sistemi kuran ve bakımını yapan kuruluşları bilir ve hatırlarken aslında , isin mutfağında, bu urunleri tasarlayan, kullanıcının ihtiyaçlarına uygun kaliteli cihazlar geliştiren ve ureten TEKNIM vardır.
Teknim, üretim yapmakta olduğu 2003 yılından bu yana, üretip, kullanıcının hizmetine sunduğu yaklaşık 2.5 milyon adet ürün ile, Türkiye Alarm ve Yangın sistemleri sektörü tarihinin de ilk ve en büyük aktörlerinden birisidir.
Günümüzde TEKNIM, her biri uluslararası belgelendirme kuruluşları tarafından üst düzey testler yapılarak onaylanmış ve belgelendirilmiş Adresli ve Konvansiyonel Yangın alarm sistemleri, Hırsız Alarm sistemleri, Güç Kaynakları ve bunların aksesuarlarını tasarlayan, üreten yurt ici ve yurt dışına satan entegre bir kuruluştur.
Tüm TEKNIM ürünleri, sektörümüzün ilk Sanayi bakanlığı belgeli ve onaylı TEKNIM Arge Merkezi tarafından , Türk tüketicisinin istek ve beklentileri dikkate alınarak ve uluslar arası standartlara uygun olarak, yoğun araştırma geliştirme faaliyetleri sonucu tasarlanmaktadır. Tum ürünlerimizde üretim aşamasına geçmeden önce en zorlu koşullarda yüzlerce test yapılmakta ve ancak ondan sonra kullanıma sunulmaktadır. Ornegin TEKNİM adresli ve konvansiyonel duman dedektorleri, 5 yıl suren tasarım sürecinde yapılmış 3000 adetten fazla testin sonucunda kullanıcının hizmetine sunulabilir hale getirilmiştir.
TEKNIM , günümüz rekabet koşullarında ARGE nin yaşamsal öneminin farkında olup , bu amaçla arge bölümü kurulduğundan bu yana yıllık cirosunun yaklaşık %8-10 ‘luk bir bölümünü Arge bütçesi olarak ayırmaktadır. Böylece TEKNİM, kaliteli ürün tasarımının gerek sartı olan geniş labaratuar yatırımını yapabilmekte ve her biri uzman mühendis ve teknisyenler den oluşan 17 arge personeli istihdam edebilmektedir.
Tasarlanan TEKNIM ürünleri, yüksek teknolojiye sahip kendi SMD üretim hattımızda üretilmektedir. Üretim süreci ve ürünler, her bir aşaması ve her bir parçası titizlikle kontrol edilen giriş kalite kontrol ,çıkış kalite kontrol işlemlerinden sonra ancak kullanıcının hizmetine sunulmak üzere depolara sevk edilmektedir. Üretilen sistemler, olası arıza ve hatalara karsın yaslandırma testleri gibi bir cok teste tabi tutulmaktadır. Tüm bu cabaların sonucu olarak TEKNIM ürünlerinde arıza ve geri donus oranları sektör ortalamalarının cok altında gerceklesmektedir.
TEKNIM, Yurt içinde yaklaşık 1500 iş ortağı ile binlerce memnun müşteri ye hizmet vermekte olup yurt dışında ise 20 den fazla ülkeye ihracat yaparak bu alanda ülkemizi başarı ile temsil etmektedir.
TEKNIM, memnun müşteri yaratmanın sadece kaliteli ürünlerle sağlanamayacağının, konunun hizmet tarafının da çok önemli olduğunun farkındadır. Bu amaçla tasarım ve üretimle başlayan bu zincirin satış, montaj, işletmeye alma, satış sonrası bakım ve onarım şeklinde tamamlanması gerektiğinin, tüm bu zincirin her aşamasının aynı kalite standartlarında gerçekleşmesinin çok önemli olduğunun bilincindedir. Bu amaçla tüm iş ortakları, onların satış personeli, mühendis ve teknisyenleri ile sürekli eğitim ve tecrübe paylaşımları yapılmakta bu konuya ciddi ölçüde zaman ve bütçe harcanmaktadır.
Her zaman müşterilerine en kaliteli, en uygun ve yüksek teknoloji ürünleri sunmayı hedefleyen TEKNIM, bu amacını sürdürmek için 75 iyi eğitilmiş, tecrübeli personeli ve tüm iş ortakları ile birlikte cok çalışmaya, Türkiye için kendi sektöründe ilkleri yapmaya, Türkiyeyi yurtdışında başarı ile temsil etmeye devam edecektir.
Hırsız Alarm Sistemleri Sadece Hırsızlığa Karşı Değildir…
Alarm sistemi; insanların evlerini, işyerlerini, tüm kapalı yaşam alanlarını vb. mekanları, hırsızlara ve tehlikeli durumlara karşı koruyan sistemlerdir. Alarm sistemi kurulu olmayan mekanlara hırsızlık girişiminin, alarm sistemi olanlara göre çok daha fazla olduğu gözlemlenmektedir. Yani daha işin başlangıç seviyesinde bile çok ciddi caydırıcı etkendir. Gelişen teknoloji ile hırsız alarm sistemleri sadece hırsızlığa karşı önlem olmaktan çıkmış, hayat kalitesini ve huzuru arttıran vazgeçilmez sistemler haline gelmiştir. Temel işlevi hırsızlığa karşı olsa da yangın dedektörleri, doğalgaz dedektörleri, su basma dedektörleri gibi bileşenlerle hem mal hem de can kaybını önlemektedir. Bununla birlikte bir alarm haberalma merkezi bağlantısı yapıldığında tek bir tuşla manuel olarak sağlık alarmı, yangın alarmı, panik alarmı verebilme ve ilgili kolluk kuvvetlerinin yönlendirilmesine olanak sağlamaktadır.
Ev kullanıcıları için sadece evde olunmayan zamanlar için değil, ev içi - ev dışı kurma çözme seçenekleri ile evdeyken de güvenlik sağlar. İşyerleri için uygulanacak partition (bölümlendirme) senaryoları ile belirlenen bölümler ayrı bir bölge yapılarak farklı bir sistem gibi birbirinden bağımsız kurma çözme yapılabilir. Yetkiler tanımlanarak her bölümün kendi yetkilisi tarafından kurma çözme yapılmasına olanak sağlar.
Alarm panelleri basit akıllı ev sistemi veya otomasyon sistemi gibi de kullanılabilir, üzerinde bulunan programlanabilir çıkış (pgm) sayesinde herhangi bir cihaz istenen şekilde açılıp, kapatılabilir. Örneğin ışıkları, kombiyi, bahçe sulama açıp kapatılabilir. Bu açma kapatma işlemi mobil uygulama veya uzak telefon bağlantısı ile manuel olarak yapılabildiği gibi otomotik bir takvim belirlenerek, bir detektörün algılamasına bağlı olarak, alarm çözüldüğünde aktif olarak vb. daha birçok parametreye bağlı olarak kullanılabilir.
Alarm Sistemi Nelerden Oluşur?
Alarm Sistemi Nelerden Oluşur, Temel İşlevleri Nelerdir?
Ev ve işyeri güvenliği denince ilk akla gelen hırsız alarm sistemleridir. Hırsızlık girişimleri incelendiğinde, sadece güvenlik kamerası takılmış olan mekanlardan hırsızlıktan kaçınılmadığı, hırsızların kıyafetler ile kendilerini tanınmayacak hale getirip, girişimlerini sürdürdükleri gözlemlenmektedir. Fakat mekanda hırsız alarm sistemi varsa hırsızlık girişiminden vazgeçildiği veya vazgeçilmemesi durumunda sirenlerin devreye girmesiyle hırsızların amaçlarına ulaşamadan hemen kaçtığı gözlemlenmektedir. Tam bir güvenlik sağlamak için kullanılacak hırsız alarm sisteminin de profesyonel ve teknolojik olması, doğru bir keşif ve projelendirme ile ihtiyaçlara göre ürünlerin belirlenmesi ve sistemin kurulması çok önemlidir. Kesinlikle tak çalıştır diye tabir edilen basit ürünler ve elektronik ömürleri olduğu için 2. el ürünlerden kaçınılmalıdır.
Alarm sistemlerinde kullanılan ürünlerin en temel işlevlerinden kısaca bahsedelim;
Hırsız Alarm Paneli;
Sistemin merkezidir, yöneticisidir, beynidir. Tüm elemanlar alarm paneline bağlanır. Sahadaki cihazlardan tüm bilgi akışı alarm paneline gelir ve alarm paneli gelen bilgiye göre tanımlanmış senaryoları uygular. Panel anakartı üzerinde zon denilen girişler mevcuttur, temel olarak zonlara dedektörler bağlanır, dedektörlerden gelen alarm bilgisi ile panel siren çıkışlarını aktif ederek sirenleri çaldırır, kayıtlı telefon numaralarını arar, haberalma merkezi (AHM) aboneliği yapıldıysa AHM ye bilgi gönderir veya alarm durumunda bir senaryo programlandı ise bunu uygular. Alarm panellerinin içinde akü bulunduğu için elektrik kesintilerinde aralıksız çalışmaya devam eder. Alarm panellerinin çok fazla sayıda detaylı özellikleri bulunmaktadır, eğitimli bir kurulumcu ile güvenlik ve konfor çok üst seviyelere çıkartılabildiği gibi zayıf bir kurulumcu ile de güvenlik açıklarına sebep olunabilir. Yıllardır ülkemizde üretilmekte olan Teknim alarm sistemleri, teknolojisi ile global bir çok markadan daha üstün ve detaylı özelliklere sahiptir.
Tuş Takımı (Keypad);
Alarm paneli ile iletişimi sağlayan, kullanıcının veya programlayıcının panele komut gönderdiği ve panel uyarılarının görüntülendiği tuş takımıdır. LCD ekranlı modelleri olduğu gibi biraz daha ekonomik LED aydınlatmalı modelleri de bulunur. Sistem kurulduktan sonra son kullanıcının kurma-çözme işlemlerini yaptığı ve en göz önünde olan ürün olduğundan hem şık olmalı hem de çok kullanışlı olmalıdır.
Sabit Telefon Arama (PSTN) Modülü;
Alarm Panellerinin alarm durumunda kullanıcıyı aramasını veya alarm haberalma merkezine karasal hat üzerinden bilgi göndermesine olanak sağlayan modüldür. Bazı alarm paneli modellerinde standart olarak anakart üzerinde bazı alarm paneli modellerinde ise eklenebilir modül şeklindedir.
GSM Arama Modülü;
Karasal hattı olmayan yerlerde veya telefon hattı kablosunun kesilmesi ihtimaline karşı GSM üzerinden panelin kullanıcıları aramasını ve sms göndermesini sağlayan modüllerdir.
GSM/GPRS Arama Modülü;
Panelin hem GSM üzerinden arama yapmasını sağlar hem de GPRS bağlantısı ile panel internete çıkmış olur. İnternete çıkmış panel modelinin mobil uygulaması varsa, kullanımına imkan sağlar. Ayrıca GPRS üzerinden alarm haberalma merkezi bağlantısı yapılırsa AHM ile haberleşme kesintisiz bir şekilde yapılır, GPRS kesintisi olması durumunda AHM, diğer bağlantı çeşitlerine göre çok daha kısa bir zamanda durum bilgisini alır ve kullanıcıya bilgisini verebilir. Bu modüller panel anakartı üzerinde olabildiği gibi ek modül olarak da kullanılabilir. Bu modüllerin doğru ve verimli haberleşebilmesi için alarm paneli ile aynı marka olmasında fayda vardır.
Mobil Uygulama;
Alarm panellerinin son yıllarda içine girmeye başladığı mobil uygulamalar, kullanıcılara sistem bilgisini cep telefonlarında taşıma imkanı sağlıyor. Mobil uygulama üzerinden kullanıcılar alarm sistemini istediği an kurma çözme yapabilir, panik alarmı verebilir, tüm olay geçmişini dilediği an görüntüleyebilir, programlanabilir çıkışa (pgm) bağlanmış elektrikli herhangi bir cihazını açıp kapatabilir ve anlık bildirimler alabilir. Bazı uygulamalarda çok sayıda alarm paneline tek bir sayfadan erişim imkanı da sağlanıyor. Böylece zincir mağaza, market gibi şubeli yerlerin imkanı tek bir telefondan takip ve kontrol edilebilir hale gelebiliyor. Detaylı bilgiler için Türk mühendisler tarafından geliştirilmiş Teknim mobil uygulamasını inceleyebilirsiniz.
Sirenler;
Harici (dış ortam) ve dahili (iç ortam) olmak üzere iki çeşide ayrılır. Her bir alarm sisteminde en az bir tane harici siren olmalıdır. Ek önlem olarak dahili sirenler de sisteme dahil edilebilir. Harici sirenlerin içinde ön kapak açılmasına veya yerinden sökülemeye karsı sabotaj anahtarı olmalıdır. Dış ortamda kullanılacağı için suya karşı dayanıklı olmalı ve mutlaka ön kapak içinde ek bir muhafazası daha olmalıdır. Siren içinde mutlaka şajlı pil veya akü olmalıdır. Bu sayede panel ve siren arasındaki kablo kesilse bile siren içinde bulunan pil sayesinde çalar. Kolay ulaşılamayan fakat görülebilen bir yere montajının yapılması oldukça caydırıcı bir etkendir.
PIR Dedektörler;
Alarm panelinin hırsızlığa karşı en temel algılayıcılarıdır. Belli bir açı ve mesafe ölçüleri vardır ve risk analizine göre montajlarının yapılması gerekir. Standart pır, hayan algılamayan pır, uzun mesafe pır pır+mikrodalga dedektör, tavan tipi pır, perde tipi pır gibi kullanım alanlarına göre çeşitleri mevcuttur. Bunlar içinde en gelişmiş olan pır+mikrodalga detektörlerdir.
Duman Dedektörleri;
Alarm panelleri sadece hırsızlık girişimlerine karşı değil aynı zamanda yangına, doğalgaz kaçaklarına, su baskınlarına karşı da güvenliğimizi sağlayan sistemlerdir. Yangına karşı duman veya duman+ısı dedektörleri de hırsız alarm panellerine bağlanabilir. Sistemde kullanılacak olan duman dedektörlerinin mutlaka Avrupa Standartlarına uygun olması hem sağlıklı çalışması hem de yasal zorunluluk gereğidir.
Doğalgaz Dedektörleri;
Alarm panellerine bağlanabilen doğalgaz dedektörleri ile doğalgaz kaçağı durumunda sirenleri çaldırabilir, kullanıcıları aratabilir ve haberalma merkezine bu bilgi gönderilebilir. Böylece gaz kaçaklarından doğabilecek durumların önüne geçilebilir. Kullanılacak olan doğalgaz dedektörlerinin mutlaka TSE belgeli ve Gazmer onaylı olması çok önemlidir ve yasal zorunluluktur.
Su Basma Dedektörleri;
Alarm panellerine bağlanacak olan su basma dedektörleri ile evinizi veya işyerinizi su baskınlarına karşı koruyabilirsiniz. Dedektör su baskını riski olan alanlarda yere çok yakın veya yer ile temas edecek şekilde konumlandırılır. Su sızıntısı dedektöre ulaştığında panel alarma geçer.
Darbe Dedektörleri;
Banka, kuyumcu, döviz bürosu, kasa daireleri gibi hırsızlık riskinin yüksek olduğu yerlerde diğer dedektörlere ek olarak özellikle darbe dedektörleri de tavsiye edilir. Teknim darbe dedektörleri ani darbe, titreşim ve açı değişimi algılama teknolojisi ile bu sınıf ürünlerin en gelişmiş özelliklerine sahiptir.
Manyetik Kontaklar;
Alarm paneline bağlanan manyetik kontaklar kapı, pencere veya kepenk açılmasına karşı alarm veren mıknatıs mantığı ile çalışan iki parçadan oluşan ürünlerdir. Çok basit ve ekonomik ürünler olmasına rağmen hırsızların daha içeri girmeden alarm oluşmasını sağladığı için önemlidir. Fakat kesinlikle tek başlarına yeterli değildir, mutlaka dedektörler de kullanılmalıdır. Renk seçenekleri mevcut olup, kepenk veya metal kapılar için harici tipleri de mevcuttur.
Beam Dedektörler (Aktif Bariyerler);
Çoğunlukla çevre güvenlik için kullanılan ürünlerdir. Harici ortamda açık alanda kullanılabilir, en doğru uygulama şekli bahçe duvarı üzeri veya direkler kullanılarak yapılan uygulamalardır. Alanın hırsızlık riskine ve yanlış alarm riskine göre konumlandırılmalıdır. Karşılıklı 2 cihaz, bir takım olarak kullanılır. Aralarında modeline göre değişen ve gözle görülemeyen 2 veya 3 ışın bulunur. Bu ışınların aynı anda kesilmesi ile alarm verir. Bu iki cihaz arası mesafe dış ortamda 30 metre veya 150 metre mesafelere kadar uzayabilir. Bu sayede geniş alan çevre koruması sağlanmış olur. Bu ürünler doğru bir şekilde konumlandırılmadığında yanlış alarmlara sebep olabilir. Ayrıca bu tip ürünler özellikle güneş ışınlarından çok fazla etkilenebildiğinden ürün kalitesi çok önemlidir. Pencere tipi diye adlandırılan modelleri de mevcuttur. Bunlar modeline göre değişen uzunluklarda çubuk şeklindedir. Kapılar için 2 metreye kadar çeşitleri mevcuttur. Pencere tipi beam dedektörler yanlış alarma karşı yanyana 2 ışının aynı anda kesilmesi ile alarm verir.
Analog Adresli Yangın Alarm Panelleri
TEKNIM, yaklaşık 15 yıldan bu yana Elektronik Güvenlik ve Yangın Algılama sistemleri tasarlamakta ve üretmektedir. Bu alanda Türkiye’nin öncü kuruluşlarından birisidir. Tasarladığı ve ürettiği ürünlerde tamamen kendi özgün haberleşme protokollerini ve dizaynlarını kullanan TEKNIM, Sanayi Bakanlığınca 2017 yılında AR-GE merkezi olarak tescil edilmiş ve buna paralel olarak Arge çalışmalarında ki etkinliği daha da artmıştır. TEKNIM in tasarlayıp ürettiği tüm ürünler, uluslararası kalite standartaları ile teknik özelliklere uygun olarak tasarlanıp üretilmekte ve bu durumu tescil etmek üzere Avrupadaki akredite laboratuar ve test kurululslarında belge almaktadır.TEKNIM , ürünlerden beklenen yüksek kalite ve teknik özellikleri gerçekleştirmek için kendi bünyesinde oluşturduğu EMC laboratuarı ve diğer test aletleri ile her bir ürünü tasarım ve üretim aşamasında yüzlerce test ten geçirerek üretmektedir.
TEKNİM Analog Adresli Yangın Alarm Panelleri, TEKNIM in Türkiye koşullarına uygun olarak tasarlayıp ürettiği, kullanıcı ve teknisyen dostu Yangın Algılama Panelleridir. Her bir TEKNİM paneli, Teknim mühendisleri tarafından özgün olarak geliştirilen FLASHLINK çevrim (loop) haberleşme protokolü ile dedektör ve uç birimleri arasında uzun mesafelerde sorunsuz haberleşebilir. Her bir loop kartına 240 adet cihaz tanıtılabilinir. Yine özgün olarak geliştirilen TdNET protokolü ve TFC-1208 network modülü ile 16 panele kadar diğer TEKNİM adresli yangın alarm panelleri ile network edilebilme imkânı sağlar. Bu sayede gerektiğinde sistem 16 panel ve 7.680 uç biriminden oluşan tek bir panel gibi çalışabilir. Network özelliği sayesinde dağınık yapılarda bulunan yangın sistemleri tek noktadan kontrolleri gerçekleştirilebilir. Çok daha geniş alan uygulamalarında fiber optik alt yapı kullanılabilir. TEKNİM Adresli Yangın Panelleri her biri ayrı ayrı programlanabilir 72 bölgeye sahiptir. 100 adet farklı senaryo yazılabilmekle ve giriş çıkış modülleriyle aracılığı ile diğer sistemlerle tam entegrasyon halinde çalışabilmektedir. 12.000 olay kaydı hafızası ile uzun sürelerde olayları aklında tutabilmektedir. Türkçe ve İngilizce dil desteği ile yurtiçi ve yurt dışında kolay kullanım sağlar.
TEKNİM Adresli Yangın Alarm Panellerinde bulunan LCD grafik ekran ile hata ve uyarıların görülmesi, anlaşılması, müdahale edilmesi ve sistemin genel kullanımı çok kolay ve hızlıdır. Sistemin kurulumunda tüm konfigürasyon ve sistem dizaynı panel üzerinden yapılabildiği gibi, panel ile birlikte verilen TEKNİM TFY-1000 yapılandırma yazılımı aracılığı ile herhangi bir bilgisayar üzerinden de kolayca yapılabilir. Ayrıca panelin standart yapısında yer alan TCP/IP Ethernet bağlantısı kullanılarak, panelin tüm ayarları ve TEKNİM TFY-2000 Grafik İzleme Yazılımı ile sistemin gözlemlenmesi internet üzerinden de kolaylıkla yapılabilir. TEKNİM Adresli Yangın panellerine özel olarak geliştirilen AKTİVASYON KODU uygulaması ile, yetkisiz müdahaleler önlenebilir, bu sayede hem son kullanıcılar hem de montaj firmaları açısından sistem güvenliği sağlanmış olur. TEKNİM yangın panelleri, Avrupa Birliği standartlarına uygun olarak tasarlanmış ve EN 54-2/4 CE belgelerine sahiptir.
TEKNİM Konvansiyonel Yangın Alarm Sistemleri, TEKNİM, küçük ve orta boy işletmeler için yine tamamen özgün olarak tasarlayıp ürettiği Konvansiyonel Yangın Algılama sistemleri ile bu alanda en çok tercih edilen ürünlerdendir. 4 ve 8 bölgeli (zon) konvansiyonel yangın alarm paneli, optik, ısı, duman, multisensör (Duman ve ısı) dedektörleri, GSM /GPRS modülü, paralel ihbar lambası, yangın alarm butonları, serbest bırakma, boşaltma ve acil çıkış butonları, harici-dahili yangın sirenleri, harici güç kaynakları gibi yangın alarm ürünleri Teknım Konvansiyonel Yangın Alarm sistemleri ürün portföyü içindedir
TEKNİM konvansiyonel flaşörlü yangın alarm sirenleri tamamen Türkiye’ de elektronik güvenlik sektörüne hitap eden TEKNIM tarafından üretilen hem EN 54-3 hem de EN 54-23 standart belgesine sahip olan bir üründür. Sirenin geniş açılı 7 adet ultra parlak ledi flaşörünün uzak mesafeden dahi net bir şekilde görülmesini sağlar. Konvansiyonel flaşörlü yangın alarm sirenleri UL94 yanmazlık özelliği, 100dB ses seviyesi özelliklerine sahip olup, alarm anında 19mA gibi çok düşük değerde akım çekmektedir. Bu özelliği ile TEKNİM sirenler sistemde kullanabilecek siren adedini ekstra güç kaynağı kullanmadan da arttırabilmenizi sağlamaktadır. IP21C koruma sınıfında yer alan TEKNİM sirenler sızdırmaz contalı piezzoya sahiptir. Beyaz ve kırmızı renk seçenekleri ile kullanıcıların beğenisine sunulan TEKNİM konvansiyonel flaşörlü yangın alarm sirenleri şık tasarımı sayesinde kullanıldıkları mekana ayrı değer katmaktadır.